Pinaattinen leipä.

Mietin tässä yhtenä päivänä, että miksiköhän en ole koskaan tajunnut tehdä pinaattileipiä, vaikka olen kokeillut jo melkein kaikkia muita täytteitä intialaisiin leipiin? Palak roti on helppo valmistaa ja maukas leipä, eikä pinaatin maku mitenkään häiritse meitä ei-pinaattifaneja.

Samasta taikinasta voi valmistaa raskaampia paranthoja ja pureja myös oman maun mukaan. Meillä palak rotia syötiin kurkku-pähkinäraitan ja pikkelsin kera.

Tarvitset:

  • 4 dl täysjyvävehnäjauhoa

  • Nippu tuoretta pinaattia

  • 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä

  • 1 vihreä chili

  • 2 rkl maustamatonta jogurttia

  • Vettä tarpeen mukaan

  • Mausteita:

  • 1 tl jeeraa (juustokuminajauhe tai siemenet)

  • 2 tl korianterijauhetta

  • ½ tl chilijauhetta

  • Maun mukaan suolaa

 

Valmistelut:

  • Keitä pinaattia vedessä n. 5 min. ajan.

  • Soseuta pinaatti chilin ja inkiväärin kanssa esim. blenderissä.

Leipien valmistus:

  1. Sekoita vehnäjauhojen sekaan jogurtti sekä suola. Lisää pinaattisose sekä mausteet.

  2. Tee perustaikina pinaatti-jauhoseoksesta ja vedestä, sekoitellen jauhoseosta ja lisäten vettä, kunnes taikina alkaa irrota käsistä. Taikinan pitäisi olla pehmeää mutta sen tulisi irrota kulhon reunoista. Painele nyrkeillä taikinaa, kunnes se on tasainen.

  3. Muotoile taikinasta pitkulainen pätkä, ja leikkaa taikina veitsellä samankokoisiksi pieniksi palasiksi (n. 10 palaa).
  4. Pyörittele palasista pieniä palloja ja lätistä ne käsillä alas.

  5. Laita leivonta-alustalle jonkin verran jauhoja, kasta pallot jauhokupissa, ja kauli palloista pyöreitä leipiä. Leivistä saa pyöreitä siten, etta pyörittää taikinapalaa kaulimen alla kevyesti. Leivistä pitäisi tulla hieman hyvin ohuita. Pidä raa’at leivät aina kannen alla, etteivät ne kuivu. 

  6. Lämmitä pannu kuumaksi - älä paista leipiä liian alhaisella tulella, sillä niistä voi tulla helposti liian kuivia ja kovia. Levitä pannulle tippa öljyä, ja aseta roti pannulle. Anna rotin paistua molemmilta puolilta välillä käännellen, kunnes siinä alkaa olla tasaisesti tummia täpliä. Sivele öljyä tarvittaessa rotin päälle.

  7. Aseta valmiit rotit liinalla tms. vuorattuun ilmatiiviseen kannelliseen astiaan tarjottavaksi.