Perunatäytteinen lettu riisijauhotaikinasta.
Ensimmäisenä päivänäni Intiassa seitsemän vuotta sitten ensimmäinen intialainen ateriani oli masala dosa. En ikinä unohda sitä, kun menimme lounaalle kulmaravintolaamme Gangaan (ravintolaa kutsutaan sanalla ’hotel’, vaikka siellä ei ole majoitusta). Katselin ruokalistaa, josta en tunnistanut yhtäkään ruokalajia. Onneksi kaverini, jotka olivat olleet Intiassa viikon, tiesivät hyvin, mitä tilattaisiin – masala dosat, lempeästi maustetulla perunamössöllä täytetyt rapeat riisiletut.
Olin etukäteen kuvitellut, että kaikki intialainen ruoka olisi tulista, mutta masala dosa sopi hyvin suomalaiseen makuun. Opin vähitellen, ettei Tamil Nadun (missä asuimme) ruoka ole tulista ollenkaan, vaan juuri sopivasti maustettua. Masala dosa oli ensi-ruokarakkauteni Intiassa.
Kotona valmistetuista dosaista ei tule yleensä yhtä rapeaa kuin ravintolan taidonnäytteistä, jotka ilmestyvät kaikissa muodoissa – pitkinä rullina, kolmioina, pyramideina jne. Etelä-intialaiset valmistavat dosa-taikinan (kuten idli-taikinankin) kotona jauhamalla. Kotoisan perus-masala dosan voi kuitenkin valmistaa helposti valmis-taikinasta, jota täällä saa ainakin joka marketista. Löytyyköhän sitä Hakaniemestä?
Suosittelen masala dosaa lämpimästi kaikille Intian ensikertalaisille!
Dosa-taikinan valmistelut:
- Sekoita kilon valmistaikinaan sopivasti vettä niin, että koostumus muistuttaa lettutaikinaa – vetelää, mutta ei liian vetistä. Itse laitoin n. 2 dl.
- Lisää taikinaan n. 4 tl suolaa ja sekoita hyvin.
Valmista ensin perunatäyte.
Perunatäytettä varten tarvitset:
- 4 perunaa
- 2 sipulia
- 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
- 2 vihreää chiliä
- (muutama currynlehti)
- Mausteita:
- ½ tl kurkumaa
- 1 tl tummia sinapinsiemeniä
- Ripaus asafoetidaa (hing eli hajupihka)
- Maun mukaan suolaa
Täytteen valmistelut:
- Keitä perunat ’al dente’.
- Leikkaa keitetyt perunat pienen pieniksi kuutioiksi ja sipulit pitkiksi viipaleiksi.
- Murskaa chilit ja tuore inkivääri esim. monitoimikoneessa.
Täytteen valmistus:
- Lämmitä öljy pannulla. Paista sinapinsiemeniä pannulla, kunnes ne alkavat räiskiä.
- Lisää asafoetida, kurkuma ja currynlehdet. Paista hetken aikaa.
- Lisää sipuliviipaleet, ja paiste niitä hetken.
- Lisää chili-inkiväärimurska, sekoita hyvin ja paista keskilämmöllä, kunnes sipulit ovat kypsiä.
- Kaada sekaan perunat, sekoita hyvin ja hauduta hetken aikaa.
- Kun perunatäyte on valmista, voit alkaa paistaa dosia.
Dosan paisto:
- Lämmitä laakea ohut paistinpannu. Kun pannu on tarpeeksi kuuma, ripottele pannulle hieman öljyä ja varmista, että öljyä on joka puolella pannua.
- Kaada dosataikinaa kauhalla keskelle pannua n. ½ dl, ja ala levittää taikinaa nopeasti spiraalinomaisesti pannun ulkoseinää kohden. Varmista, että dosa on tarpeeksi ohut ja taikinaa on levinnyt tasaisesti joka puolelle.
- Paista dosaa n. minuutin ajan, ja ripottele hieman öljyä dosan ulkopuolelle, jotta dosa on helpompi kääntää. Kun dosa alkaa olla rapea ja vaaleanruskea, käännä se nopeasti. (ravintolassa dosa paistetaan vain yhdeltä puolin, mutta kotioloissa voi dosaa paistella myös toiselta puolelta hetken aikaa.
- Ota valmis dosa pois pannulta, levitä yhdelle puolikkaalle pari rkl perunatäytettä ja sulje dosa puolikuun muotoiseksi.
Dosat syödään yleensä käsin siten, että keskelle tehdään reikä ja sieltä noukitaan täytettä palalla dosaa. Tosin kaikki syövät tavallaan!
Kommentit