Ratatouille
Tätä ihanaa ruokaa – johon ei siis millään tavalla liity rotat – jäin kaipaamaan Pariisin-matkalla. Tajusin vasta myöhemmin, että ratatouille ei siis ole tyypillinen ruoka Pohjois-Ranskassa, vaan enemmänkin Provencessa ja muualla Etelä-Ranskassa. Silti, tämä on nannaa kasvissyöjälle – kerroksittain toistaan ihanampia sesongin kasviksia höyryävästä padasta.
Perinteisesti ratatouillen valmistukseen kuuluu kasvisten valmistaminen erikseen eri pannuissa, ja haudutus kestää useamman tunnin. Valmistamani versio on siis työtätekevän naisen pikaversio perinteisestä, eli kaikki samaan pataan. Lyhyemmälläkin haudutusajalla ratatouille oli maukasta.
Yleensä ratatouille tarjoillaan vaalean leivän kanssa, mutta näin vaaleaa leipää karttelevana keitin tummaa riisiä sen kaveriksi. Ratatouille maistuu hyvin juuri riisin kera kuumana, mutta myös kylmänä leivän kaverina.
Tarvitset:
  • 2 keskikokoista munakoisoa
  • 2 kesäkurpitsaa
  • 1-2 vihreätä paprikaa
  • 2 sipulia
  • 4-6 tomaattia
  • 2-5 valkosipulin kynttä (koosta riippuen)
  • Tuoretta persiljaa
  • (Tuoretta timjamia ja basilikaa)
  • Runsaasti oliiviöljyä
  • Suolaa ja pippuria
Valmistelut:
  • Tee tomaatteihin ristiviilto ja keitä niitä kiehuvassa vedessä n. minuutin ajan. Kuori ja kuutioi tomaatit.
  • Kuori munakoiso ja kesäkurpitsa, ja suikaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Puolita viipaleet vielä halutessasi.
  • Siisti paprika(t) siemenkodasta, kannasta ja siemenistä, ja suikaloi.
  • Silppua sipuli hienoksi silpuksi ja hienonna valkosipuli.

 

Valmistus
  • Lämmitä öljy pannulla. Kun öljy on kuumaa, kaada sekaan sipulit. Paista, kunnes sipulit alkavat olla pehmeitä.
  • Lisää paprikasuikaleet, ja paista parin minuutin ajan.
  • Kaada sekaan munakoisosuikaleet, ja hauduta niin kauan, kunnes ne alkavat pehmetä.
  • Lisää kesäkurpitsa, ja hauduta sitä parin minuutin ajan.
  • Lisää valkosipulit ja tomaatit. Mausta suolalla, pippurilla, timjamilla ja parilla persiljanoksalla. Anna hautua kannen alla 1-2 h, välillä sekoittaen.
  • Mausta ratatouille lopuksi basilikalla ja persiljalla, ja tarjoa makusi mukaan joko leivän tai riisin kanssa kuumana tai kylmänä.