Suurin osa Pohjois-Intialaisista muhennoksista ja kastikeruoista maistuu parhaimmalta intialaisten leipien kanssa. Leipä toimii kuin lusikka – sillä noukitaan ruokaa lautaselta ja pistetään suoraan suuhun. Laiskaan tyyliin voi tietysti ostaa kaupasta tortilloja, mutta maku on huomattavasti parempi ja aidompi jos syö tuoretta kotona tehtya leipää.

 

Yleisin intialaisista leivistä on kevyt chapati, jota kutsutaan myos nimella roti tai phulka. Se on nopea ja yksinkertainen valmistaa, kunhan on tarpeeksi kärsivällinen ja jaksaa kaulia monenmonta pyöreätä leipää!

 

Paranthat ovat raskaampi versio perus-rotista, ja niitä nautitaan usein herkullisen punjabilaisen ruoan kera. Ne eivät ehkä sovi parhaiten henkilöille, jotka laskevat kaloreita, silla niissä on runsaasti öljyä, mutta kyllä niitä voi silloin tällöin pari-kolme syödä!

 

Voi myos tehdä täytettyjä paranthoja, joita voi dipata pikkelsiin tai jugurttiseen raitaan. Paranthan voi täyttää esim. perunalla, kukkakaalilla tai paneer-juustolla. 

 

Purit ovat raskain versio näistä leivistä – upporasvassa paistettuja pieniä leipiä, jotka maistuvat hyvältä esim. paneer – ja kikherne- ruokien kanssa. Niitä tulee valmistettua harvemmin, mutta ne maistuvat silloin sitäkin herkullisemmilta! 

 

Chapati, parantha ja puri on valmistettu kokojyvästä, kun taas herkulliset naan-leivät on valmistettu vaaleasta jauhosta. Niitä ei yleensä valmisteta kotioloissa, sillä ne paistetaan tandoori-kuoppauunissa. Siksi niitä tulee useammin syötyä ravintoloissa, joista moinen uuni loytyy.