1740528.jpg

Phulka on kaasuliedellä ilman öljyä valmistettu chapati-leipä. Chapateja kutsutaan pohjois-Intiassa yleisnimellä roti, ja ne muodostavat ruokavalion peruksen  toisin kuin etelässä, jossa suositaan riisiä. (Rotin voi paistaa myös sahköliedellä, mutta sähköliedellä on helpompi valmistaa tawa roti, joka vaatii pannulle öljytilkan.)

 

  1. Tee perustaikina täysjyvävehnäjauhosta  ja vedestä, sekoitellen jauhoseosta ja lisäten vettä, kunnes taikina alkaa irrota käsistä mutta on silti aika ohutta. Painele nyrkeillä taikinaa, kunnes se on tasainen ja kimmoisa.

  2. Muotoile taikinasta pitkulainen pätkä, ja leikkaa taikina veitsellä samankokoisiksi pieniksi palasiksi.

  3. Pyörittele palasista pieniä palloja ja lätistä ne käsillä alas.

  4. Laita alustalle jonkin verran jauhoja, kasta pallot jauhokupissa, ja kauli palloista pyöreitä leipiä. Leivistä saa pyöreitä siten, että pyörittää taikinapalaa kaulimen alla kevyesti. Leivistä pitäisi tulla hyvin ohuita ja tasaisia. Vaatii harjoittelua! Pida raa'at leivät aina kannen alla, etteivät ne kuivu. Parempi vielä, että paistaa leivät samaan aikaan kuin kaulii, niin niistä tulee sopivan pehmeitä – itse en kyllä tätä taitoa vielä hallitse, vaan teen ensin leivät ja sitten keskityn paistamiseen!

  5. Lämmitä pannu, kunnes se on melko kuuma, ja aseta chapati pannulle. Kääntele leipää n. puolen minuutin ajan pannulla. Se ei saisi ruskettua mutta sen pitaisi olla melko tukeva tässä vaiheessa ja siinä on muutama ruskea täplä.

  6. Ota keittiöpihdit ja siirrä leipä avotulelle. Kääntele leipää melko nopeasti pihdeillä siten, että se ruskettuu tasaisesti joka puolelta. Pitele leipää varovasti pihdeillä, ettei siihen tule reikiä, sillä sitten se ei nouse. Valmiin leivän pitaisi pulpahtaa kuin pallo ja olla kypsä molemmilta puolilta – sen näkee tasaisista tummanruskeista täplistä.

  7. Aseta valmiit phulkat ilmatiiviseen kannelliseen astiaan, jossa on keittiöpyyhe tms. kangas alustana - kangas pitää leivät tuoreina ja pehmeinä.