Tänään minulla oli kunnia saada Nata ja hänen perheensä vierailulle kotiimme, ja halusin tarjota jotakin intialaista heille. Päätin valmistaa lachha parantha-leipiä uusimman anopiltani oppimani reseptin mukaan.
Lachha paranthat eroavat normaaleista paranthoista siten, että niissä on useampi kerros ikäänkuin korvapuustien tyyliin. Paranthoja söimme dhal makhanin, shahi paneerin, kuminariisin ja kasvisraitan seurana.
Tarvitset:
- 4 dl atta-jauhoa (t. täysjyvävehnäjauhoa)
- 2 tl ajwainia (koptilainen kumina)
- 1 tl suolaa
- Tarpeen mukaan vettä
Taikinan valmistus:
- Sekoita ainekset yhteen. Ala lisätä vettä samalla vaivaten ja nyrkillä painellen. Lisää vettä niin kauan, kunnes taikina alkaa olla paksua ja kimmoisaa, mutta irtoaa käsistä. Peitä kannella tai liinalla, ja anna levätä 1/2h ajan.
Paranthojen leipominen:
- Muotoile taikinasta pitkulainen pätkä, ja jaa se kahteen osaan. Leikkaa kumpikin pätkä veitsellä n. viiteen osaan (yhteensä maksimissaan 10 palaa), ja pyöritä paloista kämmenellä keskikokoisia palloja. Lätistä pallot käsillä alas.
- Laita alustalle jonkin verran jauhoja, kasta pallot jauhokupissa, ja kauli palloista pyöreitä leipiä. Leivistä saa pyöreitä siten, etta pyörittää taikinapalaa kaulimen alla kevyesti. Leivistä pitäisi tulla hieman paksumpia kuin chapateista ja tasaisia joka puolelta. Pidä raa’at leivät aina kannen alla, etteivät ne kuivu.
- Levitä leivälle pullasudilla tasaisesti öljyä. Taita leivän yläosasta n. 1 ½ cm alaspäin.
- Taita leipä kuvan osoittamalla tavalla.
- Jatka taittelua alaspäin niin kauan, kunnes koko leipä on taiteltu ja on pitkulainen.
- Muodosta taikinasta spiraali, ja varmista, että spiraalin pää on hyvin kiinni. Jos pää irtoaa (kuten alla kuvassa!), voi sen painaa tiukasti spiraalin alapuolelle.
- Paina spiraali kämmenellä lituskaksi, ja muotoile spiraalista uusi parantha.
Paranthojen paistaminen.
- Lämmitä pannu kuumaksi - älä paista leipiä liian alhaisella tulella, sillä niistä voi tulla helposti liian kuivia ja kovia. Levitä pannulle sopivasti öljyä, ja aseta parantha pannulle. Anna paranthan paistua molemmilta puolilta hyvin, kunnes siinä on tasaisesti tummia täpliä.
- Aseta valmiit paranthat ilmatiiviseen kannelliseen astiaan tarjottavaksi.
Kommentit