Paani puri on Intiassa joka kadunkulmasta tuttu snack. Se koostuu purista (upporasvassa pulleaksi paistettu ontto minileipä), johon tehdään sormella reikä ja täytetään papu-perunasoseella. Purin sisälle kauhotaan ämpäristä paania (pani=vesi, maustettua vettä). Paani puria myydään kaduilla kärryissä, joiden luona parveilee monesti paljonkin ihmisiä. Jokaiselle annetaan käteen kerrallaan yksi puri, joka laitetaan sitten suoraan kokonaisena suuhun. Yksi asiakas saa useamman purin, ja viimeiseksi nautitaan ihan vain kuiva puri.
Vaikka oudolta ehkä kuulostaakin, paani puri on herkullista katuruokaa. Varovaisena ulkomaalaisena en kuitenkaan itse uskalla katukärryistä paani puria maistella, sillä paanin vesi on kylmää eikä välttämättä kaikista hygieenisin vaihtoehto; tällä kertaa taiteiltiin paani puria ihan kotioloissa. Valitettavasti näitä mini-pureja ei (kuulemma) voi valmistaa normaalissa kasarissa kotioloissa, joten ostimme kaupasta ison pussin valmiita pureja. Tässä kuitenkin mielenkiinnon vuoksi selostan, miten paani purin voi (intialaisissa) kotioloissa valmistaa.
Täytettä varten tarvitaan:
- Muutama peruna
- Pari desiä tummia kikherneitä
- Suolaa
- Chilijauhetta
- Pani-vettä
Täytteen valmistus:
- Kikherneitä liotetaan vedessä yön yli.
- Sen jälkeen kikherneet ja perunat keitetään pehmeiksi ja survotaan kevyesti käsin tai haarukalla.
- Sose maustetaan ripauksella suolaa, chilijauhetta sekä lorauksella paani-vettä.
Paani-vettä varten tarvitaan:
- 1l vettä
- 3 tl pani puri- mausteseosta
- 6 tl tamarinditahnaa
- 1-2 tl mustaa suolaa
- ½ tl chaat masala- mausteseosta
Paanin valmistus:
- Vesi keitetään ja ainekset sekoitetaan hyvin yhteen.
- Nautitaan kylmänä.
Tässä kuva täytetystä paani purista matkalla suuhun:
Nam!
Kommentit