Chennaissa basaarissa kierrellessämme tutkiskelin paikallisia hedelmiä.
Yllä herneenpalkoja muistuttavia mutta niitä suurempia tamarindeja. Tamarindit ovat sellaisenaan happamia, mutta hedelmät kuivataan ja niistä puristetaan mehu ulos, josta valmistetaan makeanhapanta chutneyä, makeisia ja sosetta, jota voi lisätä mausteeksi monenlaisiin kastikkeisiin.
Tamarindin vieressä on punainen ber- marja (yellandu pazham), jota myydään kadulla sellaisenaan snackinä suolalla höystettynä. Minusta marja maistui todella kitkerältä, mutta paikallisille tuo näytti hyvin maistuvan sanomalehdestä tehdyistä tuuteista.
Yllä vasemmalla tuoretta inkivääriä (ginger), jota lisätään Intiassa reseptiin kuin reseptiin. Inkiväärin vieressä amla-hedelmiä, joita kutsutaan myös nimellä 'indian gooseberry '(intialainen karviainen). Amla ei kuitenkaan maistu karviaiselta, vaan muiden hedelmien tapaan amla on maultaan hapan ja kitkerä, joten niitä liotetaan yleensä ensin suolavedessä ja maustetaan kurkumalla ennen tarjoamista. Amlasta voi valmistaa myös erilaisia vihannesruokia, kastikkeita ja pikkelsiä.
Lopuksi vielä hieman torin väriloistoa kukkien muodossa. Kuvassa oleva mies myy painavia seppeleitä morsiuspareille häitä varten. Ihana jasmiinien ja ruusujen tuoksu peittää basaarin...
Kommentit