Lomaterveiset Sri Lankan saarelta!
Viimeviikkoinen blogihiljaisuuteni johtuu siitä, että vietimme pääsiäislomaa vihreällä saarella tuossa Etelä-Intian kupeessa. Tämä olikin ensi reissumme Lankalle, joka oli todella hieno sekoitus ikivanhaa kulttuuria, buddhalaisuutta, sinisiä laguuneja, kiehtovia villieläimiä ja ystävällistä paikallisväkeä.
Vaikka matka sinänsä olikin oikein mukava, Sri Lankaa en suosittelisi kasvissyöjälle ainakaan ruokamaana. Intian puolelta herkut löytyvät varmimmin. Turistirafloissa, joissa turistit herkuttelevat merenelävillä, ruokalistalla kasviksia edustivat useinmiten voileivät, munakkaat (joiden kasvipitoisuudesta voi kiistellä) ja hedelmäsalaatit. Onneksi sieltä täältä löytyi kuitenkin jotain vähän täyttävämpää niin jaksoi jatkaa matkaa.  
Sri Lankan kansallisruokaa on rice and curry eli enimmäkseen riisiä ja jotakin liha-tai kasvishöystöä riisin kera. Eräässä ravintolassa maistelin riisin kanssa paprikacurrya, linssicurrya ja lehti-kaalicurrya. Kasviscurryt muistuttivat hieman etelä-intialaisia ruokia, mutta uskon, että paikalliset panostavat enemmän lihacurry’en valmistukseen.
Toisessa paikassa tilasin Special Sri Lankan Fried Ricen, joka muistutti meidän egg fried rice- kananmunariisiä. Tämä olikin ehkä parhain maistamani ruoka, vaikka ei ihan täysin kasviksista koostunutkaan.
Samassa paikassa mieheni luuli tilaavansa intialaistyylisen leivän tilatessaan rottin. Ei, vaan sri lankalainen rotti olikin siis roti paloiksi leikattuna. Mies ei oikein osannut sitä syödä, joten se jäi ihmeteltäväksi.
Itseni teki mieli maistaa egg rottia, jonka oletin siis olevan samanlainen palasiksi leikattu leipä, jonka seassa olisi munakasta. No ei, tällä kertaa rotti olikin paranthaa muistuttava leipä, jonka sisään oli ujutettu munakasta. Kyllä silläkin currya kauhoi.
Maistoin uteliaisuudesta myös paikallista string hopperia, jonka nimen olin kuullut usein, mutta en osannut mitenkään aavistaa, miltä se näyttäisi. Yllätyksekseni hopper oli etelä-intialaista appamia tai dosaa muistuttava lettunen, joka nautitaan curryn kera.
Janojuomana ihastuin cream sodaan, jota myytiin joka paikassa. Kumpa sitä saisi myös Intiasta!