Kikherneitä tummassa sipulikastikkeessa.
Tämä resepti on variaatio perinteisestä cholesta (kikhernemuhennos) eli channa masalasta, joka on tehty tomaattisoseeseen. Mieheni suurin suosikki, Pindi Chole tehdään vahvasti maustettuun sipulisoseeseen ja saa mustan värinsä mm. teenlehdistä. Mausteita voi lisätä ihan oman maun mukaan, ja jos haluaa lievittää makua, voi lisätä hieman luonnonjogurttia.
Tarvitset:
- n. ½ kg kiknerneitä
- 4 sipulia
- 2 teepussia (tummaa teetä, esim. Earl Grey)
- n. 1 rkl sitruunan mehua
- Runsaasti öljyä
- n. 2 rkl tomaattipyreetä ja / tai ketsuppia
- (maustamatonta jogurttia)
- Mausteita
n. 1 rkl mustaa suolaa
n. 1 rkl juustokuminan siemeniä
n. 1 tl mustapippuria
n. 1 ½ tl garam masalaa
n. 1 rkl chole masala- mausteseosta
(chilijauhetta)
Valmistelut:
- Liota kikherneitä vedessä yön yli.
- Keitä kikherneet pehmeiksi vedessä, johon on laitettu on suolaa sekä teepussit sellaisenaan. Painekattilassa käy kätevästi 20 minuutissa, muutoin kattilassa n. 1 ½ tuntia keitellen. Painele kikherneitä vielä hieman perunasurvimella siten, että ne ovat pehmenneet ja ainakin osa niistä ovat haljenneet.
- Paahda kuminansiemenet pannulla mustiksi. Murskaa ne sen jälkeen hyvin esim. kaulimen alla.
- Soseuta sipulit hienoksi soseeksi esim. blenderissä.
Valmistus:
- Lämmitä öljy pannulla. Ruskista sipulisosetta öljyssä.
- Siinä vaiheessa, kun sipulisose alkaa olla kullanruskeaa, lisää kuminamurska, mustapippuri sekä chole masala. Sekoita hyvin, ja anna hautua matalalla lämmöllä vielä muutaman minuutin ajan.
- Kaada sekaan kikherneet keitinvesineen, jonka pitäisi tässä vaiheessa olla mustaa. Lisää musta suola ja garam masala, ja paista keskilämmöllä n. 15 minuutin ajan.
- Kaada sekaan tomaattipyree sekä tarvittaessa lisää mausteita tai jogurttia oman maun mukaan. Jos haluaa kastikkeesta tulisempaa, voi siihen lisätä chilijauhetta.
- Kaada lopuksi sekaan sitruunamehu, ja tarjoa chole esim. paranthojen kera.
Kommentit