Perinteinen upma valmistetaan mannasuurimoista, mutta daliasta eli bulgur-vehnästä valmistettu upma on ravinteikas vaihtoehto perinteiselle. Itse valmistin upman painekattilassa, mutta ajalla voi sen valmistaa myös normaalissa pannussa. Resepti on Intian kuuluisimmalta julkkiskokilta, Tarla Dalalilta.
Tarvitset:
- 1 ½ dl bulgur-vehnää
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- ½ dl herneitä
- 1 vihreä chili
- öljyä
- ½ tl tummia sinapinsiemeniä
- 1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
- Maun mukaan suolaa
- Muutama korianterinlehti koristelua varten
Valmistelut:
- Pese ja huuhtele bulgur-vehnä.
- Pilko porkkana ja sipuli pieniksi kuutioiksi ja chili hienoksi silpuksi.
Valmistus:
- Lämmitä öljy painekattilassa. Lisää sinapinsiemenet.
- Kun sinapinsiemenet alkavat räiskyä pannulla, lisää sipulisilppu, chilisilppu ja inkivääri-valkosipulitahna. Kuullota, kunnes sipuli alkaa olla läpinäkyvää.
- Lisää porkkanakuutiot, herneet, bulgur-vehnä ja maun mukaan suolaa. Hauduta 3-4 minuutin ajan.
- Lisää n. 3 dl vettä, sulje kansi ja keitä paineen alla yhteen vihellykseen (n. 5 min. paineen alettua) saakka.
- Koristele valmis upma tuoreella korianterilla.
Kommentit