Otsikko saattaa kuulostaa hieman ironiselta, sillä Britanniaa yhdistetään harvemmin hienoon ruokakulttuuriin. Tämä ei kylläkään johdu siitä, etteikö Britanniasta löytyisi hyvää ruokaa, vaan siitä, että britit ovat pitkään olleet laiskoja kokkeja ja ovat nojanneet enimmäkseen kauppojen valmisruokiin. Brittiläinen perinneruoka on kuitenkin mielestäni yhtä hyvää kuin muidenkin maiden, ja suosittujen julkkiskokkien myötä ovat brititkin alkanet innostua ruoanlaitosta ja hyvälaatuisista ruoka-aineista ja monet panostavat luomu- ja lähiruokaan.

Nykyään Britanniasta saa melkein minkä maan ruokaa tahansa: intialaista (joka on kaikista suosituinta), kiinalaista, japanilaista, libanonilaista, espanjalaista, kreikkalaista,... lista jatkuu loputtomasti. Asuin Britanniassa aikaisemmin, ja nyt jo viiden vuoden tauon jälkeen huomasin ruokakulttuurin muuttuneen huomattavasti; sushi-baareja löytyi kaikista kaupungeista, tapasta ja mezzeä sai pubeista kuin pubeista, ja kasvisruokaa oli jo paljon enemmän saatavilla niin pubeista kuin ravintoloistakin.
Ajattelin tässä kuitenkin esitellä muutamia suosikki-perinneruokiani ja niiden variaatioita, joita maistelin reissullani. Tunnetteko te näitä?
Sunday lunch eli perinteinen sunnuntailounas koostuu yleensä  paistista, Yorkshire puddingista (englantilainen pannukakku) ja kasvislisukkeista. Veljeni syödessä paistiansa, mina tilasin lunchin ilman paistia ekstralisukkeilla, ja hyvin maistui! Eli lautasella oli perunamuusia, keitettyjä kasviksia, Yorkshire puddingia, paistettuja perunoita ja kastiketta.
Piet eli erilaiset piiraat ovat myös tyypillistä perinneruokaa. Jykevän voitaikinakuoren sisältä paljastui metsäsienistä ja parsasta tehtyä täytettä. Lisukkeena perunamuusia ja kastiketta.
Cornish pasty on perinteisesti naudanlihalla ja kasviksilla täytetty pikkupiiras, joka on tyypillistä katuruokaa. Nykyään pastyja saa erilaisilla kasvistäytteillä, joista maukkain on mielestäni kuvan juusto- ja sipulitäyte.
Kadulla ja pubeissa myydään myös herkullisia täytettyjä perunoita eli jacket potato erilaisilla täytteillä. Chili eli kidneypapuja mausteisessa tomaattikastikkeessa oli erittäin maukas täyte perunalle.  
Hampurilaiset ja piiraat saavat useasti kumppanikseen chips eli englantilaiset ranskikset, jotka ovat huomattavasti paksumpia ja pehmeämpiä kuin belgialaiset veljensä (fries). Sipsejä taas kutsutaan Britanniassa sanalla crisps, jotka sisältyvät usein lounaspaketteihinkin.
Lounas on arkena Britanniassa harvemmin lämmintä ruokaa, sillä kiireisillä toimistotyöläisillä on tapana napata mukaansa sandwich eli voileipä. Leipiä saa eri muotoisina (kolmiot ovat yleisimpiä) ja eri täytteillä. Kasvisvaihtoehtoja löytyy esim. seuraavanlaisina:
Kanamuna ja tomaatti
Juusto ja salaatti
Juusto ja chutney (tässä makea porkkanachutney)
Perinteistä iltapäiväteetä kutsutaan sanalla high tea tai cream tea, joka koostuu maitoteen lisäksi skonsseista ja niiden kanssa tarjottavasta hillosta ja kermasta eli clotted cream, joka on kovaa, melkein voista, kermaa. Joskus teellä tarjotaan skonssien lisäksi voileipiä (yllä herkullisia juusto- ja sipulichutneyleipiä), keksejä ja kakkuja.
Kakuista perinteisin ja mielestäni herkullisin on Victoria sponge, eli kaksi sokerikakkua päällekkäin, joiden väliin laitetaan hilloa ja sokerikreemiä. Mmmm...siihen on hyvä päättää!