Kermainen, hedelmäinen vihanneskastike.
Olin jo pitkään suunnitellut tämän ruokalajin valmistamista, mutta pitkä lista aineksista ei koskaan innostanut. Itse asiassa sana 'navaratan' tarkoittaa 'yhdeksää jalokiveä' eli yhdeksää kallisarvoista ainesosaa. Nimi on historiallinen; kormaa valmistettiin ikivanhoissa kuninkaallisissa hoveissa juhlaruoaksi, ja siihen käytettiin vain kalliita ja harvinaisia mausteita ja hedelmiä.
Tänään kuitenkin huomasin, että vaikka ainesosia oli useita, oli korma melko helppo valmistaa!
Tarvitset:
- 2-3 dl sekalaisia vihanneksia (esim. peruna, porkkana, papu, herne)
- 1-2 tomaattia
- 1 sipuli
- 50g paneeria
- 2 1/2 dl maitoa (itse käytin khoyaa, jota liotin vedessä etukäteen)
- 2 rkl kermaa
- 1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
- 1 dl hedelmiä: ananaspaloja, rusinoita ja cashew-pähkinöitä
- Öljyä
- Mausteita:
1 1/2 tl korianterijauhetta
1 tl chilijauhetta
1 tl garam masalaa
Maun mukaan suolaa
Valmistelut:
- Leikkaa paneer pieniksi kuutioiksi.
- Soseuta sipuli ja tomaatit erikseen hienoksi soseeksi.
- Leikkaa vihannekset pieniksi kuutioiksi ja keitä ne vedessä 'al dente'.
- Leikkaa ananas pieniksi kuutioiksi ja kuivat hedelmät pieneksi silpuksi.
Valmistus:
- Lämmitä öljy pannulla.
- Paista inkivääri-valkosipulitahnaa pannulla hetken aikaa. Lisää soseutettu sipuli, ja ruskista se kevyesti.
- Lisää mausteet, ja sekoita hyvin. Paista hetken aikaa.
- Kaada sekaan tomaattisose, ja anna hautua matalalla lämmöllä, kunnes öljy on erottautunut soseesta.
- Lisää keitetyt vihannekset ja paneer, sekoita ja paista parin minuutin ajan. Tarvitessa lisää hieman vettä.
- Kaada sekaan maito sekä kerma. Anna hautua muutaman minuutin ajan.
- Lopuksi lisää kastikkeeseen hedelmät.
Kommentit