a) Maito
Maito tuodaan Intiassa usein kotiovelle asti. Kannattaa kysellä paikallisilta, toimiiko tämä systeemi kotinne lähellä, jos maitoa paljonkin käytätte päivittäin. Maito jaellaan puolen litran pusseissa esim. Amul-, Aavin-, Nilgiris- tai Nandini’s- merkkisinä. Normaalisti kevytmaito (skimmed milk) sisältää n. 3% rasvaa. Jos käyttää maitoa maitopusseista, kannattaa maito keittää ja kuoria ennen käyttöä, kuten paikallisilla on tapana tehdä.
Jos haluaa valmistaa kotona paneeria tai jogurttia, kannattaa tiedustella kaupasta tai maitomieheltä, olisiko heillä rasvaisempaa maitoa (full fat milk).
Rasvatonta maitoa voi etsiä erikoisliikkeistä ja isommista supermarketeista. Esim. Nestlellä on Slim Milk – nimistä rasvatonta maitoa, joka on kalliimpaa kuin kevytmaito mutta säilyy kauemmin (kiitos vinkistä, Saya!).
b) Kerma
Ruokakermaksi kelpaa hyvin Amul-merkkinen fresh cream. Tiedä häntä, miksi kermaa kutsutaan tuoreeksi kermaksi. Perinteisesti intialaiset maidon keitettyään kuorivat kerman eli malain maidon pinnalta ja laittavat sen talteen ruoanlaittoa varten.
Kuohukermaa (double cream) sellaisenaan on vaikea löytää kaupoista. Nilgiri’s myy kermaa nimellä ’fresh cream’, joka käy kuohukermasta mutta maistuu melko happamalta. Tuosta Amulin fresh creamistä voi tehdä kuohukermaa siten, että vispaa kerman astiassa, jonka alla on toinen astia, jossa on jäitä. Kuohukerma on kotoisan makuista mutta ei ehkä yhtä kiinteää kuin tutut Valion kuohukermat.
c) Voi/margariini
Intialainen voi ei ainakaan mielestäni maistu yhtä hyvältä kuin suomalainen vastaava. Amul valmistaa suosituimman voin, jota voi käyttää niin leivonnassa kuin ruoanlaitossakin.
Hyvin varustetuista liikkeistä voi löytyä Nutralite-niminen tuote, joka muistuttaa margariinia. Nutralite on voin makuinen tuote, joka väittää olevansa terveellisempi kuin voi, koska siinä ei ole kolesterolia sillä se on valmistettu kasvisöljyistä.
d) Juusto
Juustoa valmistavat Intiassa Amul sekä Britannia. Molemmat valmistavat juustosiivuja ja cheddarin makuisia juustopaloja. Amulin perusjuustoa voisi verrata periaatteessa hyvin mietoon Cheddariin. Valitettavasti normaali Amulin juusto ei sula paistettaessa, joten esim. pizzaa varten voi käyttää tuotetta nimeltä Cheezza (pizza cheese), joka on muutenkin maukkaampaa kuin normaali juusto, mutta melko pehmeää, sillä se sisältää mozzarellaa.
Jos kaipaa vahvempia ja maukkaampia juustoja, kannattaa suunnata erikoisliikkeisiin, joista voi löytää Edamia, Brietä, mozzarellaa, ricottaa jne. oman maun mukaan, tosin huippuhinnoissa.
e) Jogurtti
Maustamatonta jogurttia eli dahia saa kaupoista muutaman desilitran pusseissa ja tölkeissä sekä vähärasvaisena että rasvaisena. Paikalliset käyttävät kaupan jogurttia yleensä ainoastaan siemeneksi kotijogurttia valmistaessaan, sillä jogurtin jokapäiväinen osto tulee aika kalliiksi. Linkki kotijogurtin ohjeeseen on tässä. Jos on laiskempi, kuten minä, tai ei käytä jogurttia joka aterialla, voi tietysti ostaa kaupan jogurttia. Itse pidän Nestlen dahista eniten, sillä se on tasaista ja kiinteää.
Maustettuja jogurtteja on alkanyt näkyä viime aikoina kaupoissa enemmänkin. Supermarketeista saa Nestlen mansikka- ja mangojogurttia, jotka ovat makeampia kuin suomalaiset vastineensa, mutta aika herkullisia. Erityiskaupoista saa nykyään myös maahantuotuja jogurtteja, jotka ovat hieman kalliimpia mutta muistuttavat enemmän suomalaisia jogurtteja. Tosin niissä voisi olettaa olevan runsaasti lisä – ja säilöntäaineita, jotta ne ovat kestäneet tänne saakka matkustuksen.
Kommentit