1253901300_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Välimeren ruoka vetää edelleenkin puoleensa. Tällä kertaa kokeilin marokkolaista tajinea (lausutaan ‘tadziin’) kuskuspedillä (couscous). Tajineen voi lisätä melkein mitä tahansa kasviksia maun mukaan.

Tajine oli melko työläs valmistaa, mutta maistui hyvältä. Silti se kaipasi mielestäni vielä jotakin pientä potkua, mutta mitä? Mikäköhän mauste sopisi tähän ruokaan? 

Valmistin tajinen seuraavasti.

Marinadia varten tarvitset:

  • 3 rkl tuoretta korianteria

  • (1/2 dl persiljaa)

  • 5-6 valkosipulin kynttä

  • 1 rkl paprikajauhetta

  • 2 tl jeerajauhetta (juustokumina)

  • 1 rkl oliiviöljyä

Marinadin valmistus:

  • Silppua yrtit hienoksi silpuksi.

  • Murskaa valkosipuli.

  • Sekoita ainekset hyvin yhteen.

Kasvisseosta varten tarvitset:

  • ½ dl valkeita papuja

  • 250g sekalaisia kasviksia, esim. kesäkurpitsaa, herkkusieniä, munakoisoa, paprikaa.

  • 1 sipuli

  • 1 punainen paprika

  • 1 tl valkosipulia

  • 500g tomaattia

  • Maun mukaan suolaa ja pippuria

Kasvisseoksen valmistus:

  • Liota papuja vedessä yön yli ja keitä pehmeäksi.

  • Murskaa valkosipuli.

  • Viipaloi sipuli ja paprika ohuiksi suikaleiksi.

  • Keitä tomaatteja hetken aikaa vedessä ja kuori ne. Kuutioi pieniksi kuutioiksi (t. käytä tomaattimurskaa).

  • Paloittele kaikki kasvikset pieniksi kuutioiksi.

  • Lisää kasvisten sekaan marinadi ja anna marinoitua n. 2h ajan.

  • Lämmitä uuni 170 asteeseen.

  • Paahda marinoituja kasviksia uunissa leivinpaperilla, kunnes ne ovat rapeutuneet ja kypsyneet hieman.

  • Lämmitä oliiviöljy pannulla, ja paista valkosipulimurskaa, sipulikuutioita ja paprikasuikaleita pannulla, kunnes ne ovat pehmeitä.

  • Lisää seokseen tomaattimurska ja sekoita hyvin.

  • Lisää sekaan paahdetut kasvikset, keitetyt pavut sekä paprikajauhe, suolaa ja pippuria. Keitä hetken ajan.

Tajinen valmistus:

  • Valmista kuskus pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää sekaan hieman oliiviöljyä.

  • Aseta pehmennyt kuskus savipannuun tai uunivuokaan ja tee kuoppa keskelle.

  • Lusikoi kasvishöystö kuoppaan, ja peitä pannu kannella t. vuoka foliolla.

  • Paista uunissa n. puolen tunnin ajan.

  • Koristele valmis tajine yrteillä ja tarjoa kuumana.