Linssitäytteiset leivät.

Linsseillä täytetyt paranthat ovat terveellisiä ja maistuvat hyviltä sellaisenaan raitan ja pikkelsin kera. Nämä paranthat valmistetaan muuten samalla tavalla kuin muutkin paranthat, mutta taikinaan sekoitetaan linssejä ja mausteita.

Tarvitset:

  • n. 2 dl vihreitä puolitettuja muung-linssejä

  • 3-4 dl attaa eli täysjyvävehnäjauhoa

  • 2 rkl rawaa eli mannasuurimoita

  • Vettä tarpeen mukaan

  • n. 2 rkl tuoretta korianteria

  • 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä

  • Mausteita:

    • 1 tl chilijauhetta

    • 2 tl korianterijauhetta

    • 1 tl garam masalaa

    • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Raasta inkivääri hienoksi raasteeksi.

  • Hienonna korianteri silpuksi.

  • Survo linssit esim. blenderissä melko karkeiksi (älä kuitenkaan survo jauhoiksi saakka). Liota linssejä vedessä n. 2h ajan.

Taikinan valmistus:

  • Kaada liotetut ja valutetut linssit kulhoon. Lisää niiden sekaan silputtu  korianteri ja mausteet.

  • Ala lisätä tarpeen mukaan jauhoja pienissä erissä. Sekoita taikinaa käsin ja lisää hieman vettä. Lisää jauhoja vähitellen samalla nyrkeillä painellen niin kauan, kunnes taikina alkaa olla tasaista ja jämäkkää ja irtoaa kulhon reunoista.

Leipien valmistus:

  • Muotoile taikinasta pitkulainen pätkä, ja leikkaa taikina veitsellä samankokoisiksi keskikokoisiksi palasiksi (n. 8 palasta).

  • Pyörittele palasista keskikokoisia palloja ja lätistä ne kämmenellä alas.

  • Laita alustalle jonkin verran jauhoja, kasta pallot jauhokupissa, ja kauli palloista pyöreitä leipiä. Leivistä saa pyöreitä siten, etta pyörittää taikinapalaa kaulimen alla kevyesti. Leivistä pitäisi tulla paksuhkoja ja tasaisia joka puolelta. Pidä raa’at leivät aina kannen alla, etteivät ne kuivu. 

  • Lämmitä pannu kuumaksi - älä paista leipiä liian alhaisella tulella, sillä niistä voi tulla helposti liian kuivia ja kovia. Levitä pannulle sopivasti öljyä, ja aseta parantha pannulle. Anna paranthan paistua n. 1 min., ja painele sitä samalla esim. perunamuussaajalla, jotta se paistuu joka puolelta. Levitä paranthan paalle tasaisesti öljyä, ja käännä se. Anna leivän paistua, kunnes siinä on tasaisesti tummia täpliä.  

  • Aseta valmiit paranthat ilmatiiviseen kannelliseen astiaan tarjottavaksi.

 

Yllä: Paranthoja navaratan korman seurana.