1972553.jpg

Kermainen, hedelmäinen vihanneskastike.

 

Olin jo pitkään suunnitellut tämän ruokalajin valmistamista, mutta pitkä lista aineksista ei koskaan innostanut. Itse asiassa sana 'navaratan' tarkoittaa 'yhdeksää jalokiveä' eli yhdeksää kallisarvoista ainesosaa. Nimi on historiallinen; kormaa valmistettiin ikivanhoissa kuninkaallisissa hoveissa juhlaruoaksi, ja siihen käytettiin vain kalliita ja harvinaisia mausteita ja hedelmiä.

Tänään kuitenkin huomasin, että vaikka ainesosia oli useita, oli korma melko helppo valmistaa!

 

Tarvitset:

  • 2-3 dl sekalaisia vihanneksia (esim. peruna, porkkana, papu, herne)

  • 1-2 tomaattia

  • 1 sipuli

  • 50g paneeria

  • 2 1/2 dl maitoa (itse käytin khoyaa, jota liotin vedessä etukäteen)

  • 2 rkl kermaa

  • 1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa

  • 1 dl hedelmiä: ananaspaloja, rusinoita ja cashew-pähkinöitä

  • Öljyä

  • Mausteita:
                        1/3 tl kurkumaa


                   1 1/2 tl korianterijauhetta

                   1 tl chilijauhetta

                   1 tl garam masalaa

                   Maun mukaan suolaa

 

Valmistelut:

  • Leikkaa paneer pieniksi kuutioiksi.

  • Soseuta sipuli ja tomaatit erikseen hienoksi soseeksi.

  • Leikkaa vihannekset pieniksi kuutioiksi ja keitä ne vedessä 'al dente'.

  • Leikkaa ananas pieniksi kuutioiksi ja kuivat hedelmät pieneksi silpuksi.

 

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla.

  • Paista inkivääri-valkosipulitahnaa pannulla hetken aikaa. Lisää soseutettu sipuli, ja ruskista se kevyesti.

  • Lisää mausteet, ja sekoita hyvin. Paista hetken aikaa.

  • Kaada sekaan tomaattisose, ja anna hautua matalalla lämmöllä, kunnes öljy on erottautunut soseesta.

  • Lisää keitetyt vihannekset ja paneer, sekoita ja paista parin minuutin ajan. Tarvitessa lisää hieman vettä.

  • Kaada sekaan maito sekä kerma. Anna hautua muutaman minuutin ajan.

  • Lopuksi lisää kastikkeeseen hedelmät.