Viikko jatkuu italialaisella linjalla - tänään syötiin peruspizzaa tomaatista, mozzarellasta ja basilikasta. Pohjan ohje on Isoäidin keittiössä - kirjasta, ja se on hyvä perusohje niin ohutpohjaisiin kuin pannupizzoihinkin. Kastikkeen tein oman versioni mukaan, ja hyvää tuli!
Pohjaa varten tarvitset:
- 2 1/2 dl haaleaa vettä
- 25g tuorehiivaa t. 2 pss kuivahiivaa
- 1/4 tl suolaa
- 3 1/2-4 dl vehnäjauhoja
- 2 dl sämpyläjauhoja
- n 2 rkl oliiviöljyä
Itse tein pienen ohutpohjaisen pizzan, joten puolitin reseptin. Kastikkeen ainekset ovat siis puolituksen mukaan.
Kastiketta varten tarvitset:
- 5 tomaattia
- 3-4 valkosipulin kynttä
- 3 rkl basilikanlehtiä
- Loraus punaviiniä
- 1/2 tl sokeria
- 2 tl pizzamaustetta
- 1 tl mustapippuria
- Maun mukaan suolaa
- oliiviöljyä
Täytettä varten:
- Pari tomaattia viipaloituna
- Köntti mozzarellaa ohuina viipaleina
- Muutama basilikanlehti
Valmista pohja:
1) Liota tuorehiiva haaleaan veteen (tai sekoita kuivahiiva jauhoihin). Sekoita veden joukkoon jauhot, ripaus suolaa ja öljy. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista jaon pehmeää ja kiiltävää. Lisää vielä tilkka öljyä taikinan pintaan.
2) Peitä taikina liinalla ja anna nousta huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi n. 45 minuuttia tai viileämmässä pidempään.
3) Vaivaa taikinaa kevyesti ja anna taikinan nousta uudelleen.
Valmista tomaattikastike:
1) Soseuta tai pilko tomaatit. Hienonna valkosipuli. Leikkaa basilikanlehdet pieniksi suikaleiksi.
2) Kuumenna öljy pannulla. Kuullota valkosipulia pannulla hetken ajan.
3) Lisää tomaattimurska, ja paista korkealla lämmöllä parin minuutin ajan.
4) Mausta seos sokerilla ja viinillä, ja hauduta muutaman minuutin ajan. Lisää tarvittaessa vettä.
5) Mausta suolalla, pizzamausteella ja pippurilla, ja lisää basilikasuikaleet. Hauduta vielä muutaman minuutin ajan.
Valmista pizza:
1) Kauli taikina pyöreäksi ja ohueksi levyksi. Taputtele taikinapohjaa öljytyin käsin.
2) Levitä pohjalle tomaattisosetta tasaisesti.
3) Aseta niiden päälle tomaattiviipaleet.
4) Peitä mozzarellaviipaleilla.
Lopuksi:
1) Paista pizza 200-225-asteisessa uunissa 12-20 minuuttia, kunnes reunat ovat rapeat, juusto sulanut ja saanut väriä ja pizza on kypsä myös pohjasta.
2) Koristele tuoreilla basilikanlehdillä.
Kommentit