Intialainen versio tippaleivistä.

Intiassa ei Vappua juhlita sen enempää kuin että se on vapaapäivä ja jotkut pikkuryhmät osoittavat mieltään sinä päivänä. Me valmistimme ensimmäistä kertaa jilebiä, joka on periaatteessa hyvin samanlainen herkku kuin suomalaiset tippaleivät. Yleensä en niin välitä intialaisista makeisista, mutta sokeriliemessä uitetut oranssit jilebit maistuvat kyllä!

Kaupassa myydään valmista jilebitaikinaa, joka on tehty vehnäjauhosta ja jauhetuista mustista linsseistä (urad dhal). Jauheeseen lisätään vettä ja sekoitetaan juoksevaksi taikinaksi. Jilebitaikinan mukana myytiin pullo, josta suoraan jilebitaikinaa voi kaataa ohuena viivana suoraan kuumaan öljyyn, jossa se paistetaan – vaihtoehtoisesti voisi käyttää myös pursotinpussia.

Jilebit paistetaan nopeasti molemmilta puolin vaaleanruskeiksi ja sen jälkeen ne upotetaan sokerisiirappiin, joka tehdään sokeria vedessä keittämällä. Sokerisiirappiin voi lisätä sahramia tuomaan lisää makua. Kymmenen sekunnin uittamisen jälkeen rinkulat otetaan pois ja nautitaan mahdollisimman pian rapeina ja kuumina. Aivan taivaallista!

Haastavinta jilebien valmistuksessa oli aidon jilebi-muodon aikaansaaminen. Tarkoituksena on saada aikaiseksi spiraali kolmesta rinkulasta, jotka yhdistetään yhdellä viivalla (yllä). Käytännössä tama vaatii hieman harjoitusta, eli itse olin ihan tyytyväinen suht pyöreisiin spiraaleihin.