Kikhernejauhoista tehtyjä paloja jogurttikastikkeessa.


Gatte on tyypillinen rajasthanilainen subzi, joka muistuttaa kadhi pakodia. Gatte eroaa kadhista siten, että gatte-paloja ei uppopaisteta, vaan ne keitetään vedessä – hieman terveellisempi vaihtoehto siis, tosin mausta voidaan kiistellä!  


Gattea varten tarvitset:

  • n. 2 dl besania (kikhernejauhoa)
  • 1 tl ajwainia (koptilainen kumina)
  • 1 tl chilijauhetta
  • Maun mukaan suolaa
  • 1 rkl öljyä
  • Vettä

 

Kastiketta varten tarvitset:

  • 1 tl jeeraa (juustokumina)
  • 1 ½ tl chilijauhetta
  • ½ tl garam masalaa
  • 1 tl korianterijauhetta 
  • Maun mukaan suolaa
  • n. 2 dl maustamatonta jogurttia
  • Öljyä
  • Vettä
  • Tuoreita korianterinlehtiä

Gatten valmistus:

  • Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa.
  • Lisää öljy.
  • Ala lisätä vettä vähitellen varovasti samalla sekoittaen. Kikhernetaikinasta tulee helposti liian löysää, joten lisää vain hieman vettä kerrallaan – hyvin pieni määrä riittää.
  • Taikina on valmista, kun se on kiinteä, pehmeä ja tasainen, mutta ei enää jauhoinen.
  • Muotoile taikinasta muutama nakkia muistuttava pitkulainen pätkä, halkaisijaltaan n. 1 cm.
  • Keitä ’nakkeja’ vedessä n. 5 minuutin ajan, kunnes ne ovat kiinteytyneet, mutta eivät ole kuitenkaan liian kovia.
  • Leikkaa nakit n. 1 cm pituisiksi paloiksi ja laita syrjään.

 


Keitetyt ja viipaloidut gatte-"nakit"

 

Valmista kastike:

  • Lämmitä öljy pannulla. Ruskista jeeransiemenet öljyssä.
  • Lisää chilijauhe ja garam masala, ja sekoita hyvin.
  • Kaada sekaan jogurtti, ja sekoita hyvin niin, että jogurtti liukenee.
  • Lisää vielä korianterijauhe, mausta suolalla ja sekoita uudelleen.
  • Kaada sekaan gatte-palaset ja lisää pari dl vettä. Anna hautua n. 10 minuutin ajan.
  • Koristele tuoreella korianterilla.