Kasvispyöryköitä kiinalaisittain.

Eilen oli tasavallan päivän (Republic Day) kunniaksi vapaapäivä, jota juhlistin kokkaamalla. Olipas onnistunut illallinen konsanaan! Vegetable Manchurian kuuluu taas sarjaan “kiinalaista ruokaa intialaiseen tyyliin” – se oli melko monimutkaista valmistaa mutta maku kruunasi vaivan!

Periaatteessa veg manchurian valmistetaan melko samaan tyyliin kuin gobhi manchurian. Oppia pyöryköihin ja kastikkeeseen otin julkkiskokilta Sanjeev Kapoorilta, joka taitaa kiinalaisen ruoan laiton (intialaiseen tyyliin). Veg manchurianin voi valmistaa myös ilman kastiketta jättämällä kasvisliemen lisäämättä. Vastaavasti samaa kastiketta voi soveltaa myös gobhi manchurianiin.

Pyöryköitä varten tarvitset:

  • ½ kaali

  • 1 keskikokoinen porkkana

  • n. 8 vihreätä papua

  • 1 vihreä paprika

  • 3 kevätsipulia

  • Maun mukaan suolaa

  • 2/3 dl vehnäjauhoa

  • 2/3 dl maissijauhoa

  • öljyä paistamiseen

Kastiketta varten tarvitset:

  • 3 vihreätä chiliä

  • 1” pätkä tuoretta inkivääriä

  • n. 4 valkosipulin kynttä

  • 3 rkl maissijauhoa

  • 2 rkl öljyä

  • 2 rkl soijakastiketta

  • 1 rkl ketsuppia

  • 1 tl sokeria

  • ½ tl aji-no-motoa

  • Maun mukaan suolaa

  • 5 dl kasvislientä

  • 1 rkl etikkaa

Valmistelut pullia varten:

  • Raasta kaali ja porkkana hienoksi raasteeksi.

  • Paloittele pavut ja kevätsipuli hyvin pieniksi siivuiksi.

  • Siisti paprika siemenistä ja kannasta, ja paloittele sekin pienen pieniksi kuutioiksi.  

Pyöryköiden valmistus:

  • Laita raastettu porkkana, kaali ja pavut astiaan ja mausta suolalla hyvin sekoittaen.

  • Lisää seokseen paprika ja kevätsipuli sekä jauhot.

  • Sekoita tehokkaasti, ja muotoile seoksesta lihapullan kokoisia pyöryköitä.   

  • Lämmitä kasarissa t. wokissa n. 8 cm korkeudelta öljyä.

  • Kun öljy on kuumentunut, paista pullia 3 erissä kullanruskeiksi keskilämmöllä. Pullat kannattaa asettaa öljyyn varovasti reikäkauhalla, ja kun ne ovat paistuneet, valuttaa reikäkauhalla wokkia vasten.

  • Aseta valmiit pullat talouspaperille valumaan.

Valmistelut kastiketta varten:

  • Valmista kasvisliemi 2 kuutiota vedessä keittämällä.

  • Silppua chili, valkosipuli ja inkivääri pieneksi silpuksi.

  • Sekoita 3 rkl maissijauhoa 2/3 dl vettä.

Kastikkeen valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla. Paista inkivääriä ja valkosipulia pannulla hetken ajan. Älä ruskista.

  • Lisää chili, ja paista hetken ajan.

  • Lisää soijakastike, ketsuppi, sokeri, suola ja aji-no-moto.

  • Kaada sekaan kasvisliemi, ja kiehuta seos.

  • Kaada sekaan maissijauho vesineen ja keitä sekoittaen niin kauan, kunnes kastike on sakeutunut.

  • Lisää kasvispallerot ja etikka.

  • Koristele kevätsipulilla, ja tarjoa esim. kasvisriisin, kananmunariisin, keitetyn riisin, nuudelien tai miksei intialaisten leipien kera.