lauantai, 21. elokuu 2010

Blogin muutto

Nyt on minunkin tullut aika jättää tämä Vuodatus. On meinaan sen verran takkuillut tämän käyttö – postauksia on kadonnut, html:lää ilmestynyt vanhoihin postauksiin, muokkaukset muuttuneet vanhoissa jutuissa jne.

Ei hätää –

Garam Masala jatkaa uudessa osoitteessa:

 

 www.annagaram.blogspot.com.

 

Uudesta osoitteesta voitte silti vielä seurata vanhoja reseptejä, sillä vanha arkistoni on sielläkin. Toivottavasti jaksatte seurata blogia myös tulevaisuudessa. Kiitos kaikille lukijoille mukana pysymisestä!

Tervetuloa tutustumaan uuteen blogiini!

torstai, 12. elokuu 2010

Kortti vauvalle

Askartelua taas pitkästä aikaa! Olen kyllä askarrellut tässä jonkin verran, mutta en ole tullut laittaneeksi blogiin osaksi siksi, että leikekirjan sivut ja monet korteista ovat olleet henkilökohtaista matskua. 

Tänään lähti tällainen hempeä kortti ystävälle, joka on saanut tyttövauvan. Inspiraationa kaikki tyttömäinen, vaaleanpunainen ja hempeä! 

maanantai, 9. elokuu 2010

Tervetuloa intialaiseen basaariin!

Tänään kävimme tutustumassa kotimme lähellä olevassa messukeskuksessa tapahtuviin käsityömessuihin (Nature Bazaar). Tori oli todella hieno, ja siellä oli eri Intian osavaltiot edustettuina - käsitöitä, perinteistä taidetta, tekstiilejä, koruja ja ruokaa eri puolilta Intiaa. Kuvat saattavat olla hieman epätarkkoja, sillä ne on otettu puhelimella. 

Torilla voi myös seurata käsityöläisiä työssään, kuten tämän miehen, joka maalaa nahalle. Kuvassa näkyvät koristeet ja lampunvarjostimet ovat siis nahalle maalattuja. 

   

Lavalla oli tanssiesityksiä eri puolilta Intiaa. Tässä tyttöjä etelä-intialaisesta Lambani-heimosta esiintymässä. 

Tässä miehet myyvät tilkuista valmistettuja tavaroita: vöitä, laukkuja, penaaleita jne. 

Tässä kojussa myytiin ihanan värikkäitä leijoja. 

Intialaiset matot näyttävät tältä. 

Kaunista appliquee-työtä Rajasthanista. 

Värikkäitä ovikoristeita...

Raskaita hopeakoruja...

Upeita savesta tehtyjä esineitä, jotka on maalattu kauniin kukkakuvioin... 

Himalajalla kudottuja lämpimiä shaaleja. 

Miehelle maistui kummallisen pitkä kulfi (intialainen jäätelö).

Tämän pojan mielestä oksista tehtyjä jakkaroita oli kiva rummutella. 

Lopuksi menimme ruokakojuille, missä maistelimme muutamia herkullisia juttuja: 

Theplaa (kikhernejauheesta valmistettuja sarviapilalla täytettyjä leipiä), aloo tikkiä (perunapihvejä eri chutneyllä) ja sabudana-ki-khichadia (tapioka-palloista tehtyä puuroa). Kaikki oli todella herkullista! 

Hetken päästä alkoikin monsuunille tyypillinen sademyrsky, ja jouduimme juoksemaan ruokatelttoihin sisään odottelemaan sateen hellittämistä. Mutta hei, mikäs siinä hyvän ruoan kyydittämänä odotella! 

 

Kertyihän sitä saalistakin jonkin verran. 

 

lauantai, 7. elokuu 2010

Sitruunainen unelmatorttu

Päätin valmistaa Kettuterroristien lemon curdilla täytetyn unelmatortun palkitaksemme itsemme isosta urakasta; kirjahyllyn järjestämisestä. Tilasimme (jo suureen) hyllyymme kolme palikkaa (oikeanpuoleiset osat) lisää, joiden toivomme riittävän jonkin aikaa. Luemme nimittäin tosi paljon, joten säilytystila tuppaa loppumaan kesken. Kirjojen  eri tyyppeihin järjestämisessä menikin monta tuntia: englanninkielinen fiktio, tietokirjallisuus, intialainen kirjallisuus, suomalainen kirjallisuus, omaan alaan liittyvät kirjat, pelit, kirjakokoelmat kirjailijan mukaan jne.

Ison urakan jälkeen unelmatorttu maistui tosi hyvältä!  Miehelle torttu oli ehkä vähän liian imelää, mutta minulle maistui yksi pala hyvin.

 

Kääretorttu:

  • 4 kananmunaa

  • 1 1/2 dl sokeria

  • 1 1/2 dl perunajauhoja

  • 2 rkl kaakaojauhetta

  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte:

  • 100 g voita

  • 1 1/2 dl tomusokeria

  • 1 keltuainen

  • 2 tl vaniljasokeria

  • 1 rkl appelsiinimehua

  • n. 1 dl lemon curdia eli sitruunatahnaa

Tortun valmistus:

Vaahdota kananmunat ja sokeri hyvin keskenään. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kaada ja levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 10-15 min. Kumoa pohja leivinpaperille, jolle on ripoteltu hienoa sokeria. Poista pohjapaperi. Anna pohjan jäähtyä ennen täytteen levittämistä.

Täytteen valmistus:

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri keskenään. Lisää keltuainen, vaniljasokeri sekä appelsiinimehu. Vatkaa kuohkeaksi ja levitä torttupohjan päälle. Levitä lopuksi vielä ohut kerros lemon curdia ja kääri torttu rullalle. Laita torttu jääkaappiin, jotta täyte jähmettyy.

torstai, 5. elokuu 2010

Sundal

 

 

Snack maustetuista kikherneistä.

Sundal on tyypillistä katuruokaa Tamil Nadussa, ja usein sitä myydään mm. hiekkarannoilla, jossa ihmiset viettävät vapaapäiväänsä kahlaamalla ja kävelemällä edestakaisin rantaa. Tässä ystävältäni saamani perusresepti sundaliin; mielestäni tähän sopisi hyvin myös silputtu sipuli, ja usein tähän laitetaan myös raastettua kookosta ja linssejä. Samalla reseptillä voi valmistaa sundalin myös maapähkinöistä. 

Tarvitset:

  • 2 dl kikherneitä

  • Öljyä

  • 1 tl tummia sinapinsiemeniä

  • Ripaus asafoetidaa (hing eli hajupihka)

  • 3 cm pätkä tuoretta inkivääriä

  • Kourallinen currynlehtiä (n. 10)

  • 3-4 vihreää chiliä

  • ½ tl kurkumaa

  • Kourallinen tuoretta korianteria

  • Tilkka sitruunamehua

  • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Keitä kikherneet ’al dente’ suolalla maustetussa vedessä (painekattilassa vain 3 vihellystä).

  • Murskaa chilit, inkivääri ja currynlehdet karkeaksi murskaksi esim. blenderissä.

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla. Paista sinapinsiemeniä pannulla, kunnes ne alkavat räiskiä.

  • Lisää asafoetida.

  • Lisää chili-currynlehti-inkiväärimurska, ja mausta kurkumalla.

  • Kaada sekaan keitetyt kikherneet, ja mausta suolalla.

  • Lisää tuore korianteri ja hieman sitruunamehua, ja sekoita hyvin.

  • Tarjoa kylmänä.