Riisistä ja linsseistä valmistettu puuro.
Pongal on Etelä-Intian vastine khichdille ja yleinen aamiainen etenkin Tamil Nadussa. Sana ‘ven’ tulee puuron vaaleasta väristä. Pongal tarjoillaan yleensä sambharin kanssa mutta sen kanssa käyvät myös erilaiset chutneyt, esim. kookoschutney tai tomaattichutney. Pongal on yksi lemppareistani Etelä-intialaisen ruoan saralla, ja väittäisinkin, että se sopii hyvin suomalaiseen makuun.
Helpoten pongal valmistuu painekattilassa. Painekattilan puutteessa voi sen toki valmistaa myös normaalissa kattilassa, mutta sitten keittämiselle kannattaa varata enemmän aikaa. Autenttisesti pongal valmistetaan gheetä eli kirkastettua voita käyttäen, mutta mielestäni myös voi käy hyvin.
Riisin keittoa varten tarvitset:
  • 1 dl riisiä (esim. basmati)
  • 1 dl moong dahlia (keltaiset puolitetut linssit)
  • 4 dl vettä
  • Maun mukaan suolaa
  • Ripaus asafoetidaa (hing eli hajupihka)
Maustenestettä varten tarvitset:
  • 2 rkl voita t. margariinia
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminan siemeniä
  • 1 tl mustapippuria kokonaisena
  • 1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 10-15 cashew-pähkinää
  • Muutama currynlehti (myös laakerinlehti käy)
Valmistus:
  • Laita puuron ainekset painekattilaan. Keitä puuroa paineen alla kahteen vihellykseen saakka tai n. 10 min. ajan.
  • Lämmitä voi t. margariini pannulla. Lisää jeera, paista sitä hetken ajan ja lisää muut ainekset. Paista hetken aikaa, ja kaada puuron sekaan.
  • Sekoita hyvin ja tarjoa esim. sambharin kanssa.