Täytetyt tomaatit on tosi hauska kasvisruoka. Tällä kertaa valmistin nämä Välimeren tyyliin, mutta tarkoituksena on tulevaisuudessa postata intialaiseen tyyliin valmistetut täytetyt tomaatit, joiden valmistuksen ystäväni on luvannut opettaa minulle.

Tomaatit voi täyttää maun mukaan joko riisillä, ruskealla riisillä (jota itse käytin), kuskusilla tai esim. bulgur-vehnällä. Tähän reseptiin tulee pinjansiemeniä, mutta miksei muutkin siemenet tai pähkinät käy. Sultanat (vaaleat rusinat) voinee korvata normaaleilla rusinoilla, joita pienempikin määrä riittää.

Tarvitset:

  • 4 pihvitomaattia

  • 1 iso sipuli tai 2 pientä
  • 1 ½ dl ruskeata riisiä

  • ½ dl pinjansiemeniä

  • ½ dl sultana-rusinoita

  • Kourallinen persiljaa

  • Suolaa ja pippuria

  • ½ tl paprikajauhetta

  • (ripaus chilijauhetta ja 1-2 tl makeata chilikastiketta)

  • Öljyä

Valmistelut:

  • Liota riisiä vedessä ½ h ajan.

  • Silppua sipuli hienoksi silpuksi ja hienonna persilja.

  • Paahda pinjansiemenet kevyesti öljyttömällä pannulla.

  • Leikkaa tomaateilta hattu pois ja koverra sisukset ulos. Laita sisukset erilliseen astiaan – älä heitä pois!

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla. Ruskista sipulisilppu.

  • Lisää pinjansiemenet, sultanat ja liotettu riisi, ja kääntele niitä hetken ajan.

  • Lisää tomaattisose, persilja, mausteet sekä n. 1 dl vettä. Anna hautua n. 15 min. tai kunnes riisi on puoliksi kypsynyt. Lisää välillä tarvittaessa vettä.

  • Täytä tomaatit täytteellä jättäen hieman tilaa täytteen pullistumiselle. Laita hatut päälle.

  • Aseta täytetyt tomaatit uuninpellille, tiputtele hieman öljyä niiden päälle ja paista 180 asteessa 45-60 min. ajan.

  • Tarjoa esim. lohkoperunoiden kanssa (on helppo paistaa samaan syssyyn uunipellillä).