Vanhat tutut subzit ovat alkaneet hieman kyllästyttää viime aikoina, joten olen tehnyt enemmänkin variaatioita. Tänään yhdistin mieheni kaksi suosikkikasvista (jos niitä voi kasviksiksi kutsua), kikherneet ja perunan – valmistin perinteisen cholen (kikhernehöystön) lisäten siihen perunaa.

Perunan kanssa pitää olla sikäli varovainen, että se tuppaa imemään suolan ja mausteet itseensä. Kannattaakin siksi lisätä perunakuutiot vasta loppuvaiheessa, ettei ruoasta lähde maku pois ennen aikojaan.

Chole maistuu parhaimmalta tukevampien intialaisten leipien kanssa (puri tai parantha), mutta käy se riisinkin kaveriksi, jos tekee siitä kastikemaisen.

Tarvitset:

  • n. 300g kikherneitä

  • 2 perunaa

  • 2 sipulia

  • 2 tomaattia 

  • 1 ½ tl inkivääri-valkosipulitahnaa

  • Vettä

  • Tuoretta korianteria

  • Öljyä

  • Mausteita:

    • 1-2 rkl chole masala-maustesekoitusta

    • Suolaa maun mukaan

    • 1½ tl jeeraa (juustokuminan siemenet)

    • 1/3 tl asafoetidaa (hing eli hajupihka)

    • 1/3 tl kurkumaa

    • 1 tl chilijauhetta

    • 2 tl korianterijauhetta

    • 1 tl garam masalaa

    • 1 tl amchooria (mangojauhe)

 

Valmistelut:

  • Liota kikherneitä vedessä yön yli.

  • Kikherneiden esikeitto tapahtuu nopeiten painekattilassa. Jos sinulla ei ole painekattilaa, niin normaalissa kattilassa keittämiseen kannattaa varata parisen tuntia aikaa.

  • Laita kattilaan vettä, kikherneet, kurkuma ja 1 tl suolaa. Sekoita hyvin, ja kiehuta. Painekattilassa keitto kestää kiehumispisteestä n. 20 min, normaalissa parisen tuntia. Survo osa kikherneistä esim. perunasurvimella.

  • Kuutioi perunat pieniksi kuutioiksi. Keitä ne ’al dente’.

  • Soseuta tomaatit ja sipulit yhteen.

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla. Ruskista jeera öljyssä.

  • Kun jeera alkaa räiskiä pannulla, lisää asafoetida. Sekoita mukaan inkivääri-valkosipulitahna.

  • Kaada pannulle tomaatti-sipulisose, ja paista hetken aikaa.

  • Lisää soseeseen chilijauhe, kurkuma ja korianterijauhe, ja sekoita hyvin. Anna hautua matalalla lämmöllä, kunnes öljy on erottautunut seoksesta.

  • Kaada seokseen kikherneet keitinvesineen, ja mausta seos suolalla. Anna hautua keskilämmöllä n. 10 min. ajan.

  • Lisää tässä vaiheessa perunakuutiot, amchoor ja garam masala, ja sekoita hyvin. Anna hautua vielä kymmenisen minuuttia.

  • Koristele korianterinlehdillä ja lisää halutessasi sitruunamehua.