Dubaissa oli mielenkiintoista käydä ruokamatkalla näin Ramadanin (Ramzan) aikaan, jolloin muslimeilla on paasto meneillään ja sekä syöminen että juominen (mukaanluettuna purkan jauhaminen) on kiellettyä auringonnoususta auringonlaskuun. Paikallisilla onkin tapana käydä pikaisesti töissä, nukkua koko iltapäivän ajan ja herätä uudelleen kuuden jälkeen illalla, jolloin voi alkaa valmistella illalliselle (iftar) lähtöä.

Illalla arabit menevät usein ulos syömään, sillä Ramadanin aikaan ravintolat järjestävät jättimäisiä iftar-buffetteja alennushintaan. Meilläkin venyi illalliset sattuneesta syystä hyvin myöhään illalla, ja huomasimme kuinka ravintolat olivat täysiä vielä yhden aikaan yöllä. Monet syövät pitkin yötä hyvin raskaasti, jotta seuraavana päivänä ei varmasti tulisi nälkä. Kuulemma tämä syöpöttely sotii perinteistä muslimikäytäntöä vastaan, jonka mukaan Ramadanin aikaan kuuluisi syödä niukka ja kevyt askeettinen illallinen.

Me onnistuimme onneksi tilaamaan hotellista aamiaiset, sillä monilla hotelleilla on erikoislupa tarjota ruokaa. Päivällä otimme välistä eväät mukaan, mutta oli kovin hankala loytää paikkaa syödä eväät niin, että kukaan ei näkisi. Kannoin mukanani pientä juomapulloa käsilaukussa, josta siemailin taksissa silloin, kun emme olleet liikennevaloissa. Satuimme onneksi löytämään pari ravintolaa, joilla oli erikoislupa tarjoilla ruokaa Ramadanin aikana, joten emme joutuneet sen enempää nälkiintymään.

Dubaissa on yllättävän vähän paikallista emiraattikansaa, sillä suurin osa asukkaista on ulkomaalaisia työläisiä ja expatriaatteja. Siksi paikallista arabiruokaa oli hyvin vaikea löytää, vaikka kaikkea muuta eri maailmankolkista löytyykin. Suurimman osan ajasta herkuttelinkin libanonlaisilla ruoilla, jotka ovat suosittuja monissa Välimeren ja Persianlahden maissa. Alla muutama ruokakuva matkalta.

Festival City-ostoskeskuksen ruokatorilta:

1252420832_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Falafelia arabialaisen leivän kera

Al Makaan-ravintolassa Souk Medinat-ostoskeskuksessa (Jumeirah):

1252420877_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Fattoush-salaattia

1252420914_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Batata Hara-perunahöystö

1252420938_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Monikerroksisia pistaasin makuisia baklava-makeisia

Carrefour-marketin (Deira) baklava-osasto (ja niitä oli montaa lajia!)

1252420967_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hotellilla:

1252420996_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Foul medemmas-papumuhennosta (maistui hyvin paljon rajma masalalta) ja kaboos-leipää (muistuttaa pitaleipää)

Arabian Courtyard-ravintolassa (Bur Dubai):

1252421026_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pinaattifatiah-nyyttejä, juustorullia, tabbouleh-salaattia, baba ganoush-munakoisomuhennosta

 

Ja nyt kommentteihin siis, eli tuo arabialainen leipä, jota tarjottiin liki joka aterialla, oli mielestäni kuivahkoa, joten intialaiset leivät voittavat sen kevyesti. Muhennokset, kuten hummus ja baba ganoush olivat todella hyviä, ja pidin myös tabbouleh-salaatista. Fattoush maistui melko normaalilta salaatilta etikkakastikkeineen, ja falafelit olivat pienoinen pettymys. Baklavat olivat yhtä hyviä kuin odotinkin. Kaikkein eniten nautin tuosta viimeisestä mezze-ateriasta, jonka söin viimeisenä iltana. Ruoan puolesta suosittelisin Lähi-itää lämpimästi kasvissyöjille, sillä kasvisruokia on runsaasti ja ne ovat maukkaita.