Jogurttiriisi eli curd rice eli 'thayiir saadam on aikaisemmin valmistamani tomaattiriisin tapaan tyypillinen lounas etelä-Intian Tamil Nadussa. Helppo valmistaa ja lempeä vatsalle, jogurttiriisi maistuu parhaalle jollakin hedelmällä maustettuna. Tällä kertaa lisäsin riisiin granaattiomenaa, mutta tummat rypäleet käyvät myös hyvin.

Vaikka perinteisesti jogurttiriisiin tulee kahta linssiä (ural dhal eli valkoinen linssi sekä gram dhal eli puolitetut paahdetut kikherneet), linssit voi halutessaan jättää reseptistä pois. Tamil Nadussa curd rice valmistetaan paikallisesta paksujyväisestä riisistä; meillä syödään ohutjyväistä, joten valmistin riisin siitä.

Tarvitset:

  • 2,5 dl riisiä

  • 2 dl maustamatonta jogurttia

  • 1 tl gram dahlia

  • 1 tl urad dahlia

  • 2 vihreätä chiliä

  • Muutama currynlehti

  • ½ tl tummia sinapinsiemeniä

  • Ripaus asafoetidaa (hing eli hajupihka)

  • ½ dl granaattiomenan siemeniä

  • Maun mukaan suolaa

  • Öljyä

Valmistelut:

  • Liota linssejä vesikupissa ½ h ajan.

  • Irrota granaattiomenasta siemenet ja puhdista ne.

  • Leikkaa chilien kylkiin pitkä viilo.

  • Keitä riisi pehmeäksi ja anna sen jäähtyä.

Valmistus:

  • Riisin keitettyäsi sekoita se hyvin ja soseuta hieman kevyesti käsin.

  • Lämmitä öljy pannulla. Aseta sinapinsiemenet pannulle.

  • Kun sinapinsiemenet alkavat poksahdella, lisää pannulle linssit, currynlehdet sekä chilit.

  • Ruskista pannulla hetken aikaa. Mausta asafoetidalla.

  • Sekoita mausteöljy riisin sekaan.

  • Lisää jogurtti sekä suola, ja sekoita hyvin.

  • Kaada lopuksi sekaan granaattiomenan siemenet ja nauti kylmänä.