1247244955_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sambhar (lausutaan 'saambar') on keiton tapainen kastike, joka on Etelä-Intiassa jokapäiväistä ruokaa. Sambhar on osa liki jokaista ateriaa, ja se voidaan tarjota esim. riisin, idlien (riisikakut) ja dosa-lettujen (linssiletut) lisukkeena. Sambhar on sikäli tärkeä osa etelä-intialaisten ruokavaliota, että se on ravinteikasta, koostuen linsseistä ja kasviksista. Esim. valtion vähävaraisissa kouluissa sambhar-riisi on joka päivä ainoa ruoka ruokalistalla. Voitaisiinkin sanoa, että etelä-intialaista ruokaa ei olisi ilman sambharia.

Sambhar voidaan valmistaa eri tavalla alueesta ja kulttuurista riippuen. Itse valmistan sambharin Tamil Nadun tyyliin – kastikkeesta tulee melko paksua ja siinä on runsaasti linssejä ja kasviksia. Riisin seuraksi valmistettavaan sambhariin tulee usein erilaisia kasviksia. Tänään valmistimme idlien seuraksi perus-sambharin, johon tulee sipulia ja tomaattia.

Reseptissä esiintyvää tamarindia löytyy etnisistä marketeista, joista sitä saa myös valmiina tahnana. Lisää tietoa tamarindista löytyy Tamarind Heaven-blogista. Sambhariin käytetään yleensä pikkuruisia sambhar-sipuleita, joita saa joistakin etnisistä supermarketeista, ainakin Hakaniemen Vii Voanista. Sambhar-sipulien sijaan sambhariin voi laittaa myös shalottisipuleita pieniksi kuutioiksi leikattuina. Reseptin sambhar-maustetta ja currynlehtiä saa myös etnisistä liikkeistä.

1247245230_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sambhar-sipuleita ja teelusikka mittakaavana.

Tarvitset:

  • 1 dl tuar dhalia (keltaisia linssejä)

  • 1 pieni tamarindi t. 1 rkl tamarinditahnaa

  • n. 20 sambhar-sipulia (t. 1 iso sipuli pieninä kuutioina)

  • 1 iso tomaatti

  • Muutama currynlehti

  • Öljyä

  • Mausteita

1 rkl sambhar-mausteseosta


½ tl kurkumaa


½ tl tummia sinapinsiemeniä


½ tl asafoetidaa (hing eli hajupihka)


Maun mukaan suolaa  

Valmistelut:

  • Keitä linssit pehmeiksi suolalla ja kurkumalla maustetussa vedessä. 1 dl linssejä keitetään 4 dl vedessä. Painekattilassa keittäminen sujuu sukkelasti, muutoin kannattaa varata aikaa. Kun linssit ovat pehmeitä, valuta vesi toiseen kulhoon siivilällä ja soseuta linssit esim. perunamuussaajalla hienoksi soseeksi. Kaada sen jälkeen vesi takaisin linssien sekaan.

  • Jos käytät tamarindia, keitä sitä vedessä muutamassa dl:ssa 5-10 minuutin ajan, kunnes se on pehmennyt. Purista tamarindi siivilän läpi toiseen kulhoon lusikalla painellen. Tamarinditahnasi on valmista.

  • Irrota sambhar-sipuleista kuoret.

  • Paloittele tomaatti keskikokoisiksi kuutioiksi.

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla. Paista sinapinsiemeniä öljyssä, kunnes ne alkavat hyppiä.

  • Lisää sinapinsiementen sekaan asafoetida ja currynlehdet. Paista hetken aikaa.

  • Lisää sambhar-sipulit ja paista niitä keskilämmöllä, kunnes ne alkavat olla läpikuultavia ja jokseenkin pehmenneet.

  • Lisää tomaattikuutiot. Paista hetken aikaa.

  • Kaada sekaan tamarinditahna. Lisää sambhar-mauste ja maun mukaan suolaa.

  • Kun seos alkaa saostua, kaada sekaan soseutetut linssit. Hauduta, kunnes seos alkaa olla saostunutta. Lisää tarvittaessa vettä ja koristele halutessasi currynlehdillä.