Leipiä, jotka on täytetty maustetulla sattulla eli jauholla, joka on valmistettu paahdetuista kikherneistä (channa dal).

Sain reseptin biharilaiselta ystävältäni, missä sattua käytetään yleisesti ruoanlaitossa.

Paranthoja varten tarvitset:

 

  • Muutama dl atta-jauhoja (voi korvata täysjyvävehnäjauholla)
  • Vettä
  • Öljyä
  • Maun mukaan suolaa

 

Valmista paranthataikina:

 

  • Tee perustaikina jauhosta ja vedestä. Sekoita ensin jauhot, suola ja Öljy yhteen.
  • Sen jälkeen ala lisätä vettä sekoitellen jauhoseosta samalla. Lisää vettä samalla vaivaten niin kauan, kunnes taikina alkaa irrota käsistä. Taikinan pitäisi olla melko paksua mutta kimmoisaa. Painele nyrkeillä taikinaa, kunnes se on tasainen.
  • Anna taikinan levätä n. 1/2h ajan kannen alla.

 

Täytettä varten tarvitset:

 

  • 5-6 rkl sattua
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 vihreä chili hienonnettuna
  • Maun mukaan suolaa
  • ½ tl chilijauhetta
  • 1 rkl sitruunamehua (voi korvata ripauksella sitruunahappoa)
  • 1-2 rkl öljyä

 

Valmista täyte:

 

  • Aseta kulhoon sipuli, valkosipuli ja chili.
  • Mausta suolalla, chilijauheella, öljyllä ja sitruunamehulla. Sekoita hyvin.
  • Lisää sattu, ja sekoita uudelleen huolellisesti.

 

Valmista paranthat:

 

  1. Muotoile taikinasta pitkulainen pätkä, ja leikkaa taikina veitsellä samankokoisiksi suurehkoiksi palasiksi.
  2. Pyörittele palasista kämmenellä palloja.
  3. Tee palloista kuppeja (käy helposti yksitellen) ja tee palloihin peukalolla reikä. Painele reikää suuremmaksi samalla pyörittäen palloa kämmenellä. Kun kolo on tarpeeksi suuri, laita lusikalla siihen täytettä kunnes se on täynnä. Sulje kuppi yläpuolelta liittäen taikinan reunat yhteen ja kiertäen ne (näyttää vahan valkosipulilta!).
  4. Laita alustalle sopivasti jauhoja, kasta pallot jauhokupissa, ja kauli palloista varovasti pyöreitä leipiä. Tarkista koko ajan, ettei täytettä pursua reunoista tai toiselta puolelta ulos. Kevyellä otteella saa parhaat paranthat!
  5. Lämmitä pannu kuumaksi - älä paista leipiä liian alhaisella lämmöllä. Levitä pannulle sopivasti öljyä, ja aseta parantha pannulle. Anna paranthan paistua n. 1,5 min., ja painele sitä samalla lastalla, jotta se paistuu joka puolelta. Levitä paranthan paalle tasaisesti öljyä, ja käännä se. Anna leivän paistua, kunnes siinä on tasaisesti tummia täpliä.  
  6. Aseta valmiit paranthat ilmatiiviseen kannelliseen astiaan tarjottavaksi.

Tarjoa sattu ki paranthat esim. raitan tai subzin kera.